Geïnteresseerd?

 

Mondhygiëne bij volwassenen

 

Het advies is om 2 keer 2 minuten per dag te poetsen met fluoridehoudende tandpasta. Met het poetsen haalt u het tandplaque weg en de fluoride zorgt voor extra bescherming van het tandglazuur.  Daarnaast is het aan te raden om gebruikt te maken van interdentale hulpmiddelen zoals stokers en/of floss om tussen de tanden en kiezen te reinigen. 

Indien tandplaque niet tijdig wordt verwijderd, kan deze laag zich verharden en tandsteen vormen. Tandsteen kunt u niet zelf verwijderen, maar moet worden gereinigd met speciaal instrumentarium. Vaak wordt u dan verwezen naar een mondhygiënist of preventie-assistent.

Soms zijn de tanden volledig verkleurd door roken, koffie of thee. Dan kunnen we deze aanslag weg halen met een speciaal apparaat met zout. De tanden en kiezen worden op deze manier heerlijk glad gepolijst.

Mondhygiënist of preventie-assistent

 

Afhankelijk van de conditie van uw gebit kan gebitreiniging uitgevoerd worden door een mondhygiënist, preventie-assistent of tandarts. Er wordt voor elke patiënt individueel bepaald wat de beste aanpak is. 

Er wordt gekeken naar onder andere:

  • de algemene gezondheid

  • de huidige staat van het tandvlees

  • het risico op tandvleesproblemen: is iemand al bekend met tandvleesproblemen of zijn directe familieleden ermee bekend, zijn er eventueel al behandelingen geweest 

  • de mate van mondhygiëne

De preventie-assistent behandelt patiënten waarbij er (nog) geen tandvleesproblemen aanwezig zijn. Het gaat dan voornamelijk om het weghalen van tandsteen en het bijsturen van de mondhygiëne. Zodra er wel tandvleesproblemen aanwezig zijn, wordt het doorgestuurd naar de mondhygiënist. De mondhygiënist kan namelijk het tandvlees dieper reinigen.

Mondhygiëne bij kinderen

 

Het advies is om bij kinderen te poetsen vanaf het doorkomen van het eerste tandje en kinderen mee te op controle vanaf 2 jaar om te wennen aan de setting.

  • 0-1 jaar: 1x per dag poetsen (’s-avonds voor het slapengaan) vanaf het doorkomen van het eerste tandje met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm fluoride);

  • 2-4 jaar: 2x per dag poetsen (‘s-ochtends en ’s-avonds voor het slapengaan) met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm fluoride);

  • 5 jaar en ouder: 2x per dag poetsen (‘s-ochtends en ’s-avonds voor het slapengaan) met fluoridetandpasta (1.000-1.500 ppm fluoride). Dit kan een junior-, kinder- of een tandpasta voor volwassenen zijn.

Ook bij kinderen is het advies 2 keer 2 minuten per dag te poetsen. Kinderen mogen zelf poetsen, want zij moeten het natuurlijk leren. Er moet alleen wel nagepoetst worden. Het wordt aangeraden na te poetsen tot een jaar of 10, omdat de fijne motoriek nog niet volledig is ontwikkeld.  Na het 10e jaar wordt er verondersteld dat kinderen het zelf kunnen, maar het blijft belangrijk erop toe te zien dat er goed gepoetst blijft worden.

Soms is extra begeleiding nodig om het poetsen goed onder de knie te krijgen, indien de begeleiding van de tandarts niet genoeg is, kan er worden geadviseerd een afspraak te maken bij een mondhygiënist of preventie-assistent.

Vervolgbehandelingen

 

Op basis van uw bezoek wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierin staat beschreven welke behandelingen uitgevoerd moeten worden om een gezond en/of een esthetisch wenselijk resultaat te behalen. Dit zijn zowel algemene als cosmetische en restauratieve behandelingen.

Vragen

 

Wilt u meer informatie over algemene tandheelkunde of een afspraak maken voor een periodieke controle? Neem contact met ons op door te bellen naar 030 289 5503 of door een e-mail te sturen naar info@tandartspraktijkveldhuizen.nl.